Blog

Er du gået i panik ?

Er du gået i panik ?
 
Så kom vi på den anden side af sommerferien, og det er nu mine kunder plejer at gå i panik. Der sker typisk en af disse tre ting….
 
1. De aflyser den tid, vi aftalte før sommeren og rykker den et par uger frem, for de skal liiiige tabe de kilo, der røg på over sommeren, før de kommer til mig.
 
2. De aflyser tiden, og jeg ser dem først et halvt år og 10 kilo senere.
 
3. De kommer flove over at have taget på, og er en anelse i panik over det.
 
Men hør nu her.
 
ALLE tager på over sommeren…. 
 
De normalvægtige opdager det bare ikke rigtigt. De har en herlig ferie med god mad og drikke…. De har badebukser og lette sommerkjoler på, og tænker ikke over, at der ryger lidt på. Så kommer de tilbage fra ferie, går tilbage til arbejde og de vanlige madvaner og indenfor et par uger er de sommerkilo af.
 
Os andre…. Altså os der har noget med spisning og vægt og sådan…. Vi går i panik. Tænker ”Åhhh, jeg kan da heller ikke finde ud af det. Så kan det også være lige meget”. Og så slipper vi tøjlerne og spiser videre….spiser os 5-10-15 kilo til, fordi der er da heller ikke noget, der vil lykkes.
 
STOP ! Stop nu bare dig selv. Seføli kan det lykkes. Så røg der et par kilo på, og hvad så…. Du kender jo recepten – bare snuden tilbage i sporet og så derud af, så er de kilo jo væk igen i løbet af nul komma dut.
 
LOV MIG –  at i år vil være året, hvor du ikke går i panik og ødelægger det for dig selv. Tryk på ”pyt-knappen” og kom videre over stepperne. DU KAN GODT !
 
 
Jeg hepper på dig !

Snacker du ?

På det seneste har jeg startet en del kunder op, som er kommet til mig i frustration over udeblevet vægttab.
 
Fælles er, at de kommer og fortæller, at de spiser super sundt, men der sker intet på vægten.
 
Når jeg starter nye kunder op i klinikken spørger jeg altid ind til, hvad de spiser, og et eksempel på en af disse klienters dagskost kunne være:
 
Morgenmad
 
Formiddag: 1 stykke frugt, fx en banan
1 kaffe med minimælk
 
Frokost
 
Lige efter frokost:1 stykke frugt på arbejde +  1 kaffe med minimælk
 
Efter arbejde: 1 stk knækbrød med ost.
 
Aftensmad
 
Efter aftensmad: 1-2 tern mørk chokolade 70 %
1 kaffe med minimælk
 
I et tilfælde som ovenstående, ville jeg gå ind og isolere alt det, der ikke var del af et måltid. 
Jeg ville sortere morgenmad, frokost og aftensmad fra og lave en beregning på ”snacken”/mellemmåltiderne.
 
Hvor mange kalorier tror du, der er her ?? 
 
Jeg spørger selvfølgelig ind til, ”hvorfor” kunden spiser om formiddagen, eftermiddagen og aftenen, for at tjekke, om det er reel sult, eller det er fordi man keder sig lidt, er træt, rastløs eller andet.
 
I 9 ud af 10 tilfælde er det ikke den store sult, der er, men mere ”hygge-spisning” ”for at holde mig vågen”, ”keder mig lidt”, ”rastløshed”, ”troede man skulle spise mange gange”…..
 
Nå, men tilbage til antallet af kalorier….
 
1 banan +  1 dl mælk i kaffen
1 æble +  1 dl mælk i kaffen
1 stk knækbrød med ost 30+ 
1-2 tern chokolade +  1 dl mælk i kaffen
 
Giver cirka 500 kalorier ekstra om dagen. Vel og mærke hygge-træthed-kedsomhedskalorier. Det er altså ret mange kalorier, at bruge om dagen på det !!!
 
Og det værste er, at det er ting, du ikke tillægger en værdi. Det er jo nærmest noget, der bliver hapset i forbifarten. 
 
Men….når jeg laver kostplaner fjerner jeg 500 kalorier pr dag for at fjerne et halvt kilo om ugen. Så hvis du dagligt gør det modsatte, er der måske en årsag til, at vægttabet udebliver? 
 
Er du overrasket ? Du er ikke den eneste….. 
 
Jeg vil næsten påstå, at snackeri ofte er roden til overvægt….. vi får så mange kalorier ekstra ind, som vores krop ikke har behov for, men som vi spiser af andre grunde end sult.
 
Tør du lave en beregning på, hvor mange kalorier du spiser om dagen, som ikke er del af et måltid ?
 
PS: og nu er det ikke sådan, at jeg synes at mellemmåltider er roden til alt ondt, hvis man reelt er sulten eller de er del af en kostplan. Det er der, hvor man spiser ”bare fordi man kan” 😉

Kan jeg nå at tabe 10 kilo inden sommer ?

I går fik jeg en mail fra en kunde. Hun spurgte ” kan jeg nå at tabe 10 kilo inden sommer”. Og ja, det kan du ”sagtens”. Grunden til, at jeg sætter ”sagtens” i citationstegn er, at det altså kræver en indsats at smide så mange kilo på så kort tid.
 
”Men Diana, er du ikke meget til at finde det naturlige forhold til mad,  og at lære kroppen at kende, og ikke være på kur altid ??”
 
Jo, det er jeg. Jeg ved bare også, at for nogle, der ”støjer” de overflødige kilo så meget, at de er nødt til at få dem ”barberet” af, før de begynder at arbejde på det naturlige forhold til mad.
 
Der er mange måder at tabe sig på – den rigtige er den, der passer DIG.
 

Behøver grønsager at være kinakål ?

Kære du.
 
Den anden dag sagde en af mine kunder, at hun var alvorligt træt af at spise salat, agurk og tomat til både frokost og aften. Faktisk var hun lige ved at miste gejsten til vægttab pga det.
 
Jeg spurgte hende, hvorfor i alverden hun kun spiste det ?
Jeg tror, at hun når hun læste i sin kostplan, at hun skulle spise grønsager, så læste hun ”spis salat”.
 
Forestil jer ”en skål med finstrimlet kinakål, et par tomatbåde og nogle skiver agurk”.
 
 GYS, så skriger det da bare slankekur, når det er værst…… og det er jo ikke fordi, at jeg ikke har spist kinakål i mine slankedage – oh yes, masser af det…. Og selleri – yak !!
 
Men hør nu lige, grønsager jo meget mere end kinakål og selleri.
 
Jeg sendte min kunde over i Kvicklys grøntafdeling for at lade sig inspirere. Der findes jo en milliard måder at få grønsager på. Vi skal bare lige komme i tanke om dem. En af måderne kunne være at gå i grøntafdelingen og ose.
 
Herhjemme spiser vi meget sjældent grønne salater… jeg har nok fået dem, jeg skal have i mit liv. Til gengæld spiser vi grønsager hver dag, men de bliver ”forklædt”.
 
For eksempel spiser vi suppe; hokkaidosuppe, blomkålssuppe, tomatsuppe…. Masser af grønsager, blendet, krydret og toppet med eksempelvis kylling.
 
Når jeg laver boller i karry, så er saucen lavet på gulerødder, løg, persillerod
 
Når jeg laver pasta og kødsauce, så er pastaen byttet ud med strimlede squash, der måske lige har fået en tur på panden. I kødsaucen putter jeg fx løg, tomater, champignon. Det forsvinder godt i kødsaucen – et trick fra dengang mine børn var små og ikke ”kunne tåle” noget, der var grønt.
 
I stedet for ris kan jeg finde på at finthakke blomkål og svitse let på panden.
 
Hokkaido, skåret i både, penslet med lidt olie, krydret og bagt i ovnen smager forrygende til en god bøf.
 
Løg er jo også en grønsag…. Stegte løg ovenpå en hakkebøf – masser af grønt…. Stegte champignoner til at toppe den, uhhhmmm.
 
Så I kan nok se, mulighederne er uendelige, man skal bare se dem.
 
Lav en liste med 10 grønsagsmuligheder, som I er vilde med og hiv den liste frem på uinspirerede dage.
 
Livet er for kort til kedelige grønne salater – så brug alle de andre skønne grønsager, der findes.